Ιχθυοκαλλιέργεια Μεσολογγίου
Η ιχθυοκαλλιέργεια δημιουργήθηκε απ΄ την ανάγκη παραγωγής ψαριών λόγω της υπεραλίευσης των θαλασσών στην Μεσόγειο θάλασσα. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχει μεγάλη παραγωγή ψαριών κυρίως τσιπούρα και λαυρακιού καθώς και άλλων ειδών όπως φαγκρί, μιλοκόπι κ.α. Η παραγωγή ξεκινάει από τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, οι οποίοι παίρνουν το αυγό του ψαριού και απ’ αυτό παράγεται ο γόνος. Απ’ τον ιχθυογεννητικό σταθμό φεύγει 2-3 γραμμάρια, και έρχεται στα θαλάσσια πάρκα τα οποία αποτελούνται από κλώβους με δίχτυα. Από εκεί ξεκινάει η πάχυνση του γόνου. Είναι μία διαδικασία η οποία περνάει από πολλά στάδια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια, γίνονται αλλαγές διχτυών των κλόβων διότι τα ψάρια πρέπει να έχουν καθαρό χώρο να αναπτυχθούν. Μέσα σε ένα διάστημα 15-16 μηνών, αφού φτάσουν ένα ορισμένο βάρος 380-420 γραμμάρια αλιεύονται από τον κλωβό. Στο επόμενο στάδιο και το τελευταίο πηγαίνουν για συσκευασία στο συσκευαστήριο ψαριών και από εκεί στον καταναλωτή. Είναι μία διαδικασία στην οποία παίρνουν μέρος εργατικό και επιστημονικό προσωπικό για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.
Πράσσας Ελευθέριος ΣΔΕ Μεσολογγίου 2023-2024
