Το Μεσολόγγι είναι ένας τόπος πλούσιος και ευλογημένος αφού παράγει πολλά εκλεκτά προϊόντα. Ένα από αυτά το πιο σημαντικό εινια και το αυγοτάραχο. Το αυγοτάραχο προέρχεται από το θυλυκό ψάρι κέφαλος "μπάφα". Η διαδικασία γίνεται κυρίως τον Αύγουστο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με λεπτές και ακριβής κινήσεις. Μόλις πάρουμε στα χέρια μας το φρέσκο αυγό πρέπει να απομακρύνουμε προσεκτικά κάθε ίχνος αίματος και ίνες να το πλύνουμε σχολαστικά, και έπειτα το βάζουμε σε χοντρό αλάτι για δύο με τρεις ώρες. στην συνέχεια θα το ξεπλύνουμε πολύ καλά και θα το τοποθετήσουμε σε κουτί κρεμαστό φτιαγμένο από σίτα το λεγόμενο τέλι για να αερίζεται και να στεγνώσει πολύ καλά. Το παρακολουθούμε συνεχώς και μόλις αλλάξει χρώμα και σκουρίνει ξεκινάει η διαδικασία του κερώματος. Λιώνουμε πάντα καθαρό κερί και ξεκινάμε να βουτάμε το μισό αυγοτάραχο. Εφόσον στεγνώσει από τη μία το βουτάμε από την άλλη. Προσέχουμε πολύ καλά να μην ραγισει το κερι..
Είναι ένας από τους καλύτερους μεζέδες και από τους πιο ακριβούς. Σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες και ειναι ότι καλύτερο για τα ποτά μας. Εκτός από συνοδευτικό για τα ποτά ταιριάζει άψογα και στην μαγειρική.
Είναι πολύ ιδιαίτερο σε σαλάτες που περιέχουν φρούτα όπως πορτοκάλι και σύκο, εξίσου γευστικό σε μακαρονάδες και ριζότα.
Συνταγή για μακαρονάδα με αυγοτάραχο:
Υλικά
500γρ λιγκουινι
δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο
ξισμα από ένα λεμόνι
μισό κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
τρεις με τεσσερις κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο αυγοτάραχο
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα νερό. Μία κουταλιά της σούπας αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε και σε 9 με 10 λεπτά σουρώνουμε. Κρατάμε ένα φλυτζάνι ζωμό από τα μακαρόνια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστένουμε το βούτηρο, ρίχνουμε το μπούκωβο το ψιλοκομμένο αυγοράραχ, προσθέτουμε τον ζωμό και τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε ξίσμα λεμονιού και πιπέρι.
Προαιρετικά αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τριμμένη παρμεζάνα και μαϊντανό.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!!!
Καλή μας ΟΡΕΞΗ!!!!
Ιορδανία Βάλεβα