Υλικά:

500 γρ. μπάμιες

½ φλιτζ. Ελαιόλαδο

1 κ.σ σκόρδο

1 κ.σ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

350 γρ. ντομάτα τριμμένη

2κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο

2κ.σ ξίδι

1κ.σ ζάχαρη

Αλάτι – πιπέρι



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ 


Υλικά:

1 κιλό χταπόδι βρασμένο για 40 λεπτά 

3κ.σ κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. Φρυγανιά τριμμένη ΄η ψίχα ψωμιού χωρίς κόρα 

3κ.σ ντομάτα στον τρίφτη 

4 κ.σ ούζο

Αλεύρι

3κ.σ ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τους χταποδοκεφτέδες, κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια. Σοτάρετε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 1-2’.

Προσθέτετε το χταπόδι και ανακατεύετε . Αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπλέντερ σε 2-3 δόσεις και το πολτοποιείτε προσθέτοντας τον άνηθο και το ούζο. Ανακατεύετε  τον κιμά του χταποδιού με το μουλιασμένο και στριμμένο ψωμί , την ντομάτα και το άνηθο, ζυμώνοντας για 3 λεπτά  Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνετε μέσα τα σκόρδα και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Μετά από λίγο ρίχνετε την ντομάτα, την ζάχαρη και τέλος τις μπάμιες. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το ξύδι, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο με το καπάκι για 20-25 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ πλάθετε κεφτεδάκια λίγο μεγαλύτερα από καρύδι και τα αλευρώνετε.  Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα τηγανίζετε σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις 2 μεριές. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τους κεφτέδες , πασπαλίζετε όλο το φαγητό με το μαϊντανό και δίνετε μια τελευταία βράση στο φαγητό για 30-35 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό αμέσως.

 

ΣΩΤΉΡΗΣ ΣΑΡΡΉΣ