ΚΑΤΜΑΡ
Το Κατμάρ είναι ένα είδος μπακλαβά που φτιάχνεται τα Χριστούγεννα με αφορμή τη νηστεία.ΥΛΙΚΑ:
- Για το χωριάτικο φύλλο 1 κιλό αλεύρι,
- 400 γρ.νερό,
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
- 1/2 κιλό καρύδια και μια κούπα αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
- 1 φακελάκι σουσάμι (100γρ.)
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα,
- μισή κούπα φρυγανιά τριμμένη,
- μια κούπα ζάχαρη.
Για το σιρόπι: 3 κούπες ζάχαρη,3 κούπες νερό. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα λαδώνουμε ένα ένα. Ρίχνουμε το μείγμα σε όλο το φύλλο και το γυρίζουμε σε ρολό, το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί σουρωτό. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να γεμίσει το ταψί. Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό. Το γλυκό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Αγγελική Ρόμπολα