Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται: 

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, π ου συνδέει τις τρεις κυριότερες πόλεις της χώρας και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου αυτοκινητοδρόμων. Ο δυτικός άξονας Καλαμάτας-  Πάτρας –Ηγουμενίτσας (Ιόνια Οδός). Η Γέφυρα πήρε το όνομα του Μεσολογγίτη βουλευτή και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο οποίος ήταν ο πρώτος πολιτικός ,όπου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της κατασκευής της γέφυρας που ενώνει το στενό ΡΙΟΥ Αντιρρίου, το έτος του 1889. Στις 19 Ιουλίου 1998 ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του έργου.

 Τα εγκαίνια της Γέφυρας ΡΙΟΥ-Αντιρρίου πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της έναρξης τον Ολυμπιακών Αγώνων 7 Αυγούστου 2004. Στον εορτασμό αυτό πήραν μέρος πολλοί κάτοικοι και τουρίστες. Συνάντησαν ακόμη, πολλά αξιέπαινα πρόσωπα της πολιτικής και όχι μόνο! 

Η ζωή από τότε ξεκίνησε να είναι πιο εύκολη στο να διασχίσουν την γέφυρα για να φτάσουν λίγο πιο γρηγορα στον προορισμό τους.  Η τεχνολογία αυτή πρόσφερε και προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει πολλά στον άνθρωπο όπως για παράδειγμα  το γεγονός ότι  περίμεναν για ώρες παλιά οι άνθρωποι τα καράβια. Ήταν δύσκολο όταν τα ασθενοφόρα είχαν κάποιο έκτακτο συμβάν, γιατί ήθελαν 15-20 λεπτά να περάσουν απέναντι με το καράβι.. Αυτά τα λεπτά ήταν πολύ δύσκολα για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.







Από τότε που χτίστηκε η γέφυρα και δόθηκε σε κυκλοφορία σημειώθηκε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, διευκολύνει την επικοινωνία της χώρας με την Ιταλία (και, κατ' επέκταση, με τη Δυτική Ευρώπη) μέσω των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Επίσης, η μόνιμη σύνδεση του Ρίου με το Αντίρριο με γέφυρα εξασφάλισε αρκετά σημαντικά πράγματα. Αρχικά, κατάφερε  να περνάνε πιο γρήγορα και εύκολα τα οχήματα και συνέβαλε στη μείωση του χρόνου διέλευσης από 45 λεπτά κατά μέσο όρο σήμερα σε μόλις  5 λεπτά. Επίσης, η διέλευση γίνεται πλέον μέσα σε άνετες και υψηλού επιπέδου συνθήκες και  οι καιρικές συνθήκες  δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο  στη μετάβαση από τη μία πλευρά στην άλλη. Τέλος, προβλέπεται η σύνδεση της γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης και με τον καινούργιο δρόμο ο οποίος θα οδηγεί στην Λαμία. 

Φέτος, όπως  είναι ήδη γνωστό, η Τελετή Αφής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και στη συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα ως τις 26/4 .  Όταν  θα γίνει η παράδοσή της ολυμπιακής φλόγας , θα περάσει μέσω της  γέφυρας στους Γάλλους διοργανωτές, σε μία εκδήλωση που θα λάβει χώρα όπως πάντα στα Καλλιμάρμαρο.