Ο Ιωάννης Λυκούδης γεννήθηκε στο Μεσολλόγγι το 1910 από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια.
Στην ηλικία των τεσσάρων,μένει ορφανός και αναγκάζεται να εργαστεί για να επιβιώσει.
Παράλληλα πηγαίνει σχολείο και μελετά τα βράδια με λαμπα.Το β1926 εισάγεται απο τους πρώτους
στη Στρατιωτική Ιατρική σχολή Αθηνών.Υπηρέτησε σε απομακρυσμένα και ορεινά πόστα.
Χτυπημένος όμως απο τήν αρρώστεια τής εποχής,(την φυματίωση)επιστρέφει στήν γενετειρά του,
ΤΟ Μεσολλόγγι όπου άρχισε να ασκεί τήν Ιατρική.Δείχνοντας ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα στους φτωχούς συμπατριώτες του. Το μισθό του τόν διέθετε σε τοπικό φαρμακείο για να δίνει φάρμακα στούς απόρους.
Οι συμπατριώτες του για να του δείξουν την αγάπη τους τον τίμησαν,εκλέγοντας τον δύο φορές Δήμαρχο του Μεσολογγίου,απο το 1952 εως το 1959. Στη διάρκεια του Β΄' Παγκοσμίου πολέμου οταν στο Μεσολόγγι η ελονοσία ήταν μάστιγα, εκείνος παρασκεύασε μία ενδομυική μορφή κινήνης η οποία,ήταν αποτελεσματικότερη, από τα χάπια.γιατί είχε μεγαλύτερη απορροφητικότητα.Ο Λυκούδης το 1957 πάσχοντας ο ίδιος απο έλκος με πολλά επεισόδια γαστροραγίας παρατήρησε ότι όταν έπαιρνε αντιβιοτικά φάρμακα,υποχωρούσαν τα συμπτώματα,και αραίωναν οι κρίσεις από το έλκος.Το γεγονός αυτό τον οδήγησε να χορηγήσει την ίδια αγωγή και σε άλλους ελκοπαθείς με τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Άρχισε να πιστεύει ότι το έλκος του στομάχου οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα,
μέσα από συνεχείς δοκιμές ανάπτυξε ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα στο οποίο έδωσε ο ίδιος τήν ονομασία elgaco.
Το 1960 έχοντας πλέον βοηθήσει χιλιάδες ελκοπαθείς, έρχεται στην Αθήνα και προσπαθεί απευθυνόμενος σε επιστημονικούς φορείς να πείσει για το βάσιμο της παρατήρησης του να λάβει έγκριση για την κυκλοφορία του. Αντί αυτού όμως αντιμετώπισε τα ειρωνικά σχόλια των υπευθύνων και την απόρριψη της αίτησής του, με την απόφαση του ανώτατου υγειονομικού συμβουλίου
της εποχής.Ο Λυκούδης σίγουρος ότι έχει δίκιο, συνεχίζει να χορηγεί το ιδιοσκεύασμα του σε ελκοπαθείς με θετικά αποτελέσματα.
Στο αρχείο που διαφύλαξε περιλαμβάνονται 50.000 χιλιάδες ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα.
Επίσης επειδή τυπικά απαγορεύεται η διακίνηση φαρμάκων από γιατρούς, διώχτηκε από τα τακτικά δικαστήρια και του επιβλήθηκε πρόστιμο από τον Ιατρικό σύλλογο Αθηνών.Ο Λυκούδης πικραμένος από την Πολιτεία και τους συναδέλφους του λίγο πριν πεθάνει είπε στον γιό του, επίσης γιατρός Νίκος Λυκούδης: Την <<αναγνώριση να μου τη φέρετε στον τάφο μου όταν ανακαλυφθεί ότι είχα δίκιο>>Ο Λυκούδης πέθανε το 1980. Μετά την πρώτη παγκόσμια ανακοίνωση των Αυστραλών γιατρών, Τζόν Ρόμπιν Ουόρεν και Μπάρι Μάρσαλ, αποδείχτηκε ότι το έλκος οφείλεται πράγματι σε μικρόβια .Οι ερευνητές κατάφεραν να το απομονώσουν στο εργαστήριο, και το ονόμασαν ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού.(Helicobacter Pylori).
Πηγή: Βικιπαίδεια