Το αλάτι βρίσκεται διαδεδομένο στη φύση, κυρίως στο θαλασσινό νερό. Για να φτάσει σε εμάς έτοιμο για χρήση ακολουθείται μια διαδικασία σε φυσικές τοποθεσίες, τις αλυκές. Το φυσικό αλάτι λαμβάνεται μέσο της αποξήρανσης του θαλασσινού νερού στον ήλιο.

Εικόνα 1:Αλυκές Μεσολογγίου ΚΑΛΑΣ

Η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας βρίσκεται στις αλυκές Αλυκές Μεσολογγίου. Κάθε χρόνο παράγει περίπου 50-80% του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα.


Η παραγωγή του αλατιού ξεκινάει περίπου το Μάρτιο με την προετοιμασία της όλης έκτασης και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Το θαλασσινό νερό αντλείται από τη λιμνοθάλασσα και γεμίζει τις πρώτες λεκάνες, (τα λεγόμενα τηγάνια) και από κει προχωρά στις επόμενες. Με τη βοήθεια του ήλιου και του ανέμου το νερό εξατμίζεται αφήνοντας πίσω το αλάτι. Στη συνέχεια με μηχανικά σύγχρονα μέσα συγκομιδής το αλάτι συγκεντρώνεται μέσω των ταινιών μεταφοράς στη μονάδα πλύσης. Το τελικό προϊόν, το καθαρό αλάτι αφήνεται να στεγνώσει τελείως και δημιουργεί εντυπωσιακούς λόφους ύψους 10-15 μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και εκπλήσσει ευχάριστα τον κάθε θεατή. Το αλάτι συσκευάζεται στα εργοστάσια και τελικά προωθείται στα σημεία πώλησης.



Από την αρχαιότητα η ανθρωπότητα έχει αναγνωρίσει την αξία αυτού του φυσικού στοιχείου. Από τους αρχαίους Κινέζους, Αιγύπτιους και Έλληνες μέχρι την εξάπλωση του σε όλον τον κόσμο.  Ήταν γνωστό ως λευκός χρυσός και χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα καθώς επίσης και για την διατήρηση των τροφίμων. Το αλάτι συνήθως συσχετίζεται με την προσθήκη γεύσης στα τρόφιμα, επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. 


Το αλάτι περιέχει νάτριο και πλήθος ακόμα μετάλλων και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. 



Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, συγκεκριμένα η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. 


Το αλάτι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας και έχει πολλαπλές χρήσεις από τον πολιτισμό εως την υγεία μας. Ωστόσο είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ισορροπία στην κατανάλωση του για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις. 



Η συνειδητοποίηση της σημασίας του αλατιού στη διατροφή μας και η υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε αυτό το φυσικό στοιχείο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. 


Όπως είπαν πολύ σωστά οι αρχαίοι μας, ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.


Το αλάτι είναι πολύτιμο για τον άνθρωπο και είμαστε πολύ τυχεροί που ο τόπος μας είναι ευλογημένος και γεννάει σε μεγάλη ποσότητα αυτόν το λευκό πλούτο.